Sindromul de solicitare mediană a tibiei


Picioare | Ortopedie | Sindromul de solicitare mediană a tibiei (Disease)


Acest sindrom se gaseste in principal la persoanele care realizeaza exercitiu fizic deosebit de intens pe o suprafata dura. Aceasta conditie, numit in limba medicale sindomul tibiei medial, afecteaza disciplina care implica sportivi de atletism si sarituri, inclusiv fotbal, baschet, rugby si sprint. Maratonistii si balerinii sunt, de asemenea, susceptibili de a dezvolta acest sindrom. Exista mai multe probleme legate de pulpa dintre ele.

Simptomele acestui sindrom includ sensibilitate in interiorul gambei, dureri cu aceeasi localizare acutizate la flexia degetelor si a labei piciorului si uneori umflarea si inrosirea gambei. In debutul afectiunii, durerea tinde sa se accentueze la inceputul alergarii, insa dispare in timpul desfasurarii ei, revenind la cursele ulterioare sau a doua zi de dimineata. Intervalele de timp nedureroase se reduc pe masura ce boala progreseaza, si daca vreo zona a gambei devine deosebit de dureroasa, este posibil sa se fi produs o fractura de stres. In sindromul de compartiment durerea apare in timpul exercitiilor, dar se mentine un timp si dupa incheierea lor.

Cauze si factori de risc

Sindromul de suprasolicitare mediana a tibiei se declanseaza cand cicluri continue de lovituri si impingeri aplica forte mari asupra periostului, stratul fibros care acopera osul gambei (tibia). O afectiune cronica, cunoscuta ca sindrom de compartiment, poate surveni cand muschii gambei devin prea mari pentru stramtul compartiment fibros in care sunt adapostiti, provocand compresia vaselor de sange si a nervilor.

Oamenii care, prin pregatirea lor intensa creste masa musculara intr-o perioada scurta de timp, prezinta un risc substantial de sindrom de compartiment.

Diagnostic si Tratament

Cheia tratamentului SSMT este odihna. S-ar putea ca o perioada, poate chiar cateva saptamani, sa trebuiasca sa renuntati complet la alergare, iar cand o veti relua, sa o faceti cu grija, in primul rand in privinta intensitatii, a duratei si a intervalurilor dintre curse. Remediile de mai jos sunt concepute pentru a impiedica sindromul sa ajunga la fractura de stres si pentru a va permite sa va duceti viata in mod normal, fara a suferi vatamari ireparabile. Lasati durerea sa va ghideze. Daca oricare din activitatile recomandate aici va provoaca durere, abandonati-o imediat.

...