Zona zoster (herpes zoster)


Spate | Dermatologie | Zona zoster (herpes zoster) (Disease)


Descriere

Zona zoster (herpes zoster) este o infectie virala ce afecteaza radacinile nervoase. Este caracterizata prin durere si aparitia unei benzi eruptive intinsa pe o singura parte a corpului. Herpesul zoster este o boala mai comuna la persoanele adulte si cele cu sistemul imunitar slabit de stres, rani, anumite medicamente sau alti factori.

Simptomele timpurii includ dureri de cap, sensibilitate la lumina si alte simptome asemanatoare cu cele ale gripei, în plus fata de febra. Persoana poate experimenta mancarimi, dureri sau zgomote în urechi. Câteva zile mai târziu, eruptii cutanate pot apare. Aceasta eruptie sub forma de banda este semnul cert al zonei zoster. Eruptile cutanate provocate de zona zoster provoaca mai mult durere decat mancarime. Cand virusul se reactiveaza, el merge de-a lungul nervului in aria de piele pe care el serveste. Prin urmare, eruptia cutanata apare de obicei pe piept sau pe spate si cateodata pe fata, in jurul unui ochi. Este posibil sa apara mai multe benzi de eruptie pe corp.

Cauze si factori de risc

Odata ce o persoana a avut varicela, virusul ramane inactiv in radacinile nervoase pana cand, la unele persoane, se reactiveaza. Cand virusul devine activ, persoana face loc de varicelo-zosterian. Orice persoana care a avut varicela poate avea zona zoster. Persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt vulnerabili la reactivarea virusului ce provoaca zona zoster.

Exista mai multi factori care deprima imunitatea: boli, rani, batranete. Unele medicamente incetinesc sistemul imunitar, spre exemplu, medicamente care distrug celulele canceroase (chimioterapie). O persoana cu zona zoster poate transmite varicela daca vine in contact cu lichidul din veziculele erupte cutanate. Un studiu arata ca virusul poate fi raspandit prin aer.

Diagnostic si tratament

Tratamentul pentru zona zoster presupune medicamente antivirale pentru durere si, ocazional, steroizi. Tratamentul este mult mai eficient cand este luat din timp.

...