Şoc (tensiune arterială foarte scazută)


General sau altele | Medicină de urgență | Şoc (tensiune arterială foarte scazută) (Disease)


Descriere

Socul este o conditie clinica extrema, caracterizata prin scaderea fluxului de sânge oxigenat necesar pentru operarea organelor vitale.

Semnele de soc sunt: paliditatea, pielea rece, umeda, vizibil slab, puls rapid, respiratie rapida, superficiala, hipotensiunea arteriala, sete, greata, varsaturi, confuzie, anxietate, ameteli, lesin.

Cauze si factori de risc

Ea este determinata de leziuni diverse, acute sau majore. În unele cazuri, chiar si traumatismele usoare pot duce la soc. Un soc care pune viata in pericol necesita o interventie terapeutica de urgenta.

Din punct de vedere clinic, socul poate fi caracterizat ca insuficienta vasculare (cardiovasculare în cele din urma) de peste acuta cauzata de hipovolemie (disproportia dintre capacitatea vascular si volumul sanguin total).

Diagnostic si Tratament

O istorie si examenul fizic vor fi efectuate. Testele vor fi efectuate pentru a determina cauza socului.

Terapie are drept scop inversarea cauzei socului, si ridicarea tensiunii arteriale. Urmatoarele sunt folosite pentru a ridica tensiunea arteriala: solutii pentru administrare intravenoasa, compresoarele (dopamina, noradrenalina, fenilefrina), si / sau transfuzii de sânge.

...