Spută cu sânge


Gura | Pneumologie | Spută cu sânge (Symptom)


Sputa sângeroasa este prezenta de sânge în mucus, care este tusita sau scuipata de la bronhii, laringe, trahee sau plamani. Sputa sângeroasa este, de asemenea, numita hemoptizie si este un simptom al unor boli si condi?ii ce variaza de la usoare pâna la grave. Sputa sangeroasa ce este in cea mai mare parte clara, dar poate avea o tenta de culoare rosie sau roz poate indica o stare usoara. Aceasta poate include o iritatie usoara de gat si plamani, cum ar fi tusea excesiva datorata inhalarii scurte a fumului.

In functie de cauza, sputa sângeroasa poate fi de scurta durata si dispare rapid si poate fi, de asemenea, în curs de desfasurare si cronica, pe o perioada lunga de timp.

Cauze

Sputa sângeroasa (scuipatul de sânge) poate apareade la forme comune de infectie a plamanilor si a cailor respiratorii, cum ar fi bronsita acuta sau pneumonia. Sputa sangeroasa poate fi provocata de asemenea de cancer pulmonar . Ori de câte ori sputa sângeroasa este prezenta si nu poatt fi atribuita la o conditie curabila, o evaluare pulmonara completa este necesara. Alte cauze ale sputai sângeroase sunt: bronsita, infectii virale, embolism pulmonar, tuberculoza, metastaze, anevrism aortic, aspirina, anticoagulante, stenoza mitrala, insuficienta cardiaca, coagulopatie, traume etc.

Diagnostic si tratament

Tratamentul depinde de conditia de baza care cauzeaza sputa sangeroasa. Se pot folosi numeroase tratamente, precum gheata salina, sau vasoconstrictoare precum adrenalina sau vasoprenin.

...