Vedere înceţoşată


Ochi | Oftalmologie | Vedere înceţoşată (Symptom)


Vedere încetosata este un simptom ocular, care cauzeaza imagini neclare vizuale. Vedere încetosata, care nu ar trebui sa fie confundata cu viziune (dubladiplopie), poate sa apara într-un ochi sau in ambii, pentru episoade de durata variabila de timp, si se poate dezvolta treptat sau brusc. Încetosarea vederii poate rezulta din anomalii prezente la nastere, cum ar fi aproape sau hipermetropie care necesita lentile de corectie (ochelari) sau poate semnala prezenta unei boli de ochi.

cauze

Cauza uzuala de vedere încetosata de lunga durata este o eroare de refractie, cum ar fi astigmatism (curbura inegala din fata a ochiului), hipermetropie (hipermetropie), sau miopie (miopie), toate acestea pot fi corectate prin ochelari sau lentile de contact. Dupa vârsta de 40, prezbiopie (capacitatea redusa de a se concentra asupra obiectelor in apropiere) devine mai frecvente.

Viziunea poate fi, de asemenea, afectata sau neclara, ca urmare a leziunilor, bolilor sau anomalii ale diferitelor parti ale ochiului sau legaturile sale la nivelul creierului. Cele mai frecvente cauze de vedere încetosata, ca urmare a unei boli sunt cataracta si retinopatia. Altele pot fi: glaucom, infectii oculare, inflamatia sau leziuni, tumora, accident vascular cerebral, creier, migrene sau dureri de cap. O serie de medicamente pot duce, de asemenea, la încetosarea temporara de vizibilitate, ca un efect secundar (contraceptive orale, medicamente cortizon, inima, unele antidepresive).

...