Furuncul


Piele | Dermatologie | Furuncul (Symptom)


Un furuncul este o zona a pielii inflamata umpluta cu puroi, o foliculita profunda, infectie a foliculului pilos. Un furuncul este, de asemenea, mentionat ca un abces. Acesta este cel mai frecvent cauzat de infectia cu bacteria Staphylococcus aureus.

Exista mai multe tipuri diferite: furuncul, acnee chistica, Hidradenita supurativa, chist pilonidal. Furunculele sunt umflaturi rosii, pline de puroi in jurul nodulilor unui folicul de par, care sunt sensili si foarte durerosi. Acestea variaza ca dimensiuni de la un bob de mazare la o minge de golf. Un punct galben sau alb, in centrul de forfetare poate fi vazut atunci când abcesul este gata sa se scurga sau sa descarce puroi. Într-o infectie severa, un individ poate experimenta febra, umflarea ganglionilor limfatici si oboseala.

Cauze

Exista mai multe cauze ale furunculelor. Unele pot fi cauzate de un par incarnat. Altele se pot forma ca urmare a unei aschii sau alt material strain care a intrat în piele. Alte abscese, cum ar fi cele de acnee, sunt cauzate de glandele sudoripare, care devin infectate. Factorii de risc pentru furunculoza includ transportul bacteriene în nari, diabet zaharat, obezitate, neoplasme limfoproliferative, malnutritie, precum si utilizarea de medicamente imunosupresive.

Cele mai frecvente complicatii ale furunculelor sunt cicatrici si infectii sau abcese ale pielii, maduva spinarii, creier, rinichi, sau alte organe. Infectiile se pot raspandi, de asemenea, in fluxul sangvin (septicemie), punand viata în pericol.

Diagnostic si tratament

Tratamentul poate fi cu medicamente antibiotice, dar, în cazul în care puroiul este eliberat chirurgical, furunculul se va vindeca de obicei fara antibiotice.

...