Secreţii mamare


Piept | Ginecologie | Secreţii mamare (Symptom)


Descriere

Secretiile mamare reprezinta o descarcare spontana de lichid de la nivelul mamelonului, în orice alt moment decât în timpul alaptarii.

O descarcare de fluid apos, laptos, pentru femeile care nu sunt gravide sau care nu alapteaza este cunoscut sub numele de galactoree.

Cauze

Principalele cauze de secretii mamare sunt schimbarile hormonale, infectii in piept, sau, mai rar, o tumora de san. Desi este considerat normal intr-o mare varietate de circumstante, reprezinta al treilea motiv major pentru care femeile cauta asistenta medicala cu implicarea sâniilor, dupa noduli si durere la nivelul sânilor. De asemenea, este cunoscut sa apara la baieti si fete adolescente care trec prin pubertate. Adesea, rezultatul este descarcare este dar de stimulare a sanilor sau de iritare prin îmbracaminte.

Galactoreea se datoreaza de obicei unei supraproductii de prolactina de la glanda pituitara. Unele medicamente, inclusiv unele medicamente antipsihotice, pot provoca galactoree ca un efect secundar. O descarcare de fluid apos din mamelon poate fi asociata cu o tumoare canceroasa la san. O descarcare de sânge de la nivelul mamelonului poate fi de asemenea un simptom al cancerului. În cazul femeilor care alapteaza, conductele blocate de lapte se pot infecta si pot produce puroi descarcate din sfarcuri.

...