Noduli mamari


Piept | Ginecologie | Noduli mamari (Symptom)


Nodulii mamari sunt caracterizati ca si umflaturi care se simt diferit fata de tesutul normal mamar din jur, orice masa, sau chist care poate fi simtit în tesutul mamar. Acesta este un simptom sau semn pentru o lista lunga de conditii.

Ca aproximativ 10% din noduli pot duce în final la un diagnostic de cancer de san, prin urmare, este important pentru femeile cu un nodul la sa aiba o evaluare corespunzatoare. Odata cunoscuta sub numele de boala fibrochistica sau fibroadenoasa, aceasta conditie este acum considerat a fi o variatie a valorilor normale. Nodulii mamari nu cresc riscul de a dezvolta cancer de san. Cu toate acestea, orice masa noua, distincta, sau separata ar trebui sa fie evaluate de catre un medic.

Pentru o femeie tânara, un singur nodul este cel mai probabil sa fie un fibroadenom. Aceasta crestere este, de obicei benigna, rotunda, ferma si cauciucata, nu provoaca nici o durere, si poate fi mutata pe sub pe piele ajutorul degetelor. Pentru o femeie mai în vârsta, un nod este mult mai probabil sa fie un chist mamar benign, umplut cu lichid. Tipurile de noduli la san includ chisturi si abcese, excrescente (adenom) si depuneri de tesut gras.

Cauze

Exista mai multe cauze ale nodulilor mamari. Unele dintre aceste cauze sunt inofensive, în timp ce altele pot fi dureroase si / sau periculoase. Cauzele nodulilor la san includ infectii, traumatisme, tumori necanceroase, si cancer.

Diagnostic si tratament

Nodulii mamari sunt adesea descoperiti în timpul unei auto-examinari la san sau în timpul un control de rutina-up si tratamente variaza în functie de tipul de nodulului. Chisturile mamare standard si abcesele necesita drenaj pentru tratament, în timp ce chisturi sebacee si depuneri de tesut gras sunt cel mai bine tratate prin indepartarea chirurgicala.

...