Durere la nivelul sânilor


Piept | Ginecologie | Durere la nivelul sânilor (Symptom)


Mastodinia, mastalgia sau mamalgia sunt nume pentru un simptom medical care înseamna durere de san. Durerea sau disconfortul care afecteaza, de obicei, unul sau ambii sani este adesea experimentata în jurul ciclului femeii, dar poate avea si alte cauze.

Cauze

Multe femei experimenteaza o usoara durere de san lunar, în colaborare cu perioadele lor de menstruatie. Aceasta durere premenstruala de san este mentionata ca disconfort cicilic la nivelul sanilor. Pentru unele femei, durerea de san nu este legata de menstruatie. Una din cauzele nonclinice de durere de san este intinderea musculara. Cauze mult mai putin frecvente de dureri de san includ excrescente benigne (tumori) în sânii (inclusiv chisturi), cancer de sân, si anumite medicamente.

Cazurile de cancer mamar sunt adesea nedureroase si pot fi detectate prin examinare manuala, mamografie, sau ecografie de san. Alte cauze ale durerii de san non-ciclice includ alcoolism cu leziuni hepatice, probabil datorita matabolismului anormal al steroizilor, mastita si medicamente, cum ar fi medicamente antihipertensive, spironolactona, si anumite diuretice. De asemenea, zona zoster poate provoca o eruptie veziculare dureroasa pe piele a sanilor.

Diagnostic si tratament

Durerea usoara cicliae nu necesita în mod normal un tratament. În durerile nonciclice la nivelul sânului, va fi tratata cauza daca este necesar. Chisturile sunt, de obicei, drenate si antibioticele pot fi folosite pentru a trata infectia. Medicamentele anti-inflamatorii pot ajuta la ameliorarea durerii musculare.

...