Hiperventilaţie (respiraţie anormal de rapidă)


Piept | Pneumologie | Hiperventilaţie (respiraţie anormal de rapidă) (Symptom)


Hiperventilatia sau respiratia prea profunda este starea de a respira mai repede sau mai adânc decât normal, cauzând expulzarea excesiva a dioxidului de carbon circulant.

Hiperventilatia cauzeaza o pierdere anormala de dioxid de carbon din sange, care poate duce la o alcalinizare a sângelui. Simptomele includ senzatie de amorteala sau furnicaturi în mâini, picioare si buze, ameteli usoare, dureri de cap, dureri în piept, spasme in mâini si picioare, vorbire neclara, râs nervos, si, uneori, lesin, în special atunci când sunt însotite de manevra Valsalva.

Cauze

Respiratia anormal de profunda sau rapida este de obicei cauzata de anxietate sau stres. Hiperventilatia poate sa apara, de asemenea, ca urmare a diabetului zaharat necontrolat, deficitului de oxigen, insuficienta renala, si a unor tulburari pulmonare.

Hiperventilatie poate fi, de asemenea, indusa în mod voluntar, prin realizarea mai multor respiratii adânci într-o succesiune rapida. Hiperventilatia poate avea loc, de asemenea, ca o consecinta a diverselor boli pulmonare, leziuni cap, sau accidente vasculare cerebrale (hiperventilatie centrala neurogena, respiratii apneustice, respiratie ataxica, respiratii Cheyne-Stokes, sau respiratie Biots) si a stilului de viata. În cazul acidozei metabolice, organismul foloseste hiperventilatie ca un mecanism compensator pentru a reduce aciditatea din sânge. În reglarea cetoacidozei diabetica, se realizeaza manevra cunoscuta

sub numele de respiratie Kussmaul - caracterizata prin respiratii lungi, profunde.

Diagnostic si tratament

Respiratia intr-o punga de hartie poate ajuta la reducerea simptomelor in cazul persoanelor cu anxietate. Primul pas de îngrijire ce ar trebui luat este tratarea cauzei principale. Daca este prezenta si hipoxia, administrarea de oxigen suplimentar poate fi utila. În cazul în care se datoreaza anxietatii, ca si in cazul sindromului de hiperventilatie, administrarea de benzodiazepane poate fi utila.

Opusul hiperventilatiei numit subventilatie.

...