Bronhospasm (wheezing)


Piept | Pneumologie | Bronhospasm (wheezing) (Symptom)


Bronhospasmul se caracterizeaza prin îngustarea temporara a bronhiilor, caile respiratorii din plamani, ca urmare a contractiei muschilor din peretii bronhiilor, sau a inflamatiei mucoasei bronhiilor, sau o combinatie a celor doua. Ea determina dificultati în respiratie, care poate fi de la usoara pâna la severa. Contractia poate fi declansata de eliberarea de substante în timpul unei reactii alergice.

Atunci când caile respiratorii sunt ingustate, aerul este redus, cauzând respiratie suieratoare (wheezing) sau tuse.

Cauze

Astmul este cea mai frecventa cauza de bronhospasm. Alte cauze includ infectii respiratorii, boli pulmonare obstructive cronice, soc anafilactic, sau reactie alergica la produsele chimice. Unele dintre cauzele care pot provoca bronhospasm sunt consumul de alimente, medicamente, intepaturi sau muscaturi de insecte sau întepaturi de insecte in cazul unei alergii la acestea, si nivelurile fluctuante de hormoni, in special la femei.

Câteva din cele mai comune cauze sunt alergeni alimente, cum ar fi oua, lapte, alune, nuci, pesti, in special crustacee, soia si grâu, muscaturi si intepaturile de insecte, in special de albine, precum si medicamente, în special penicilina si derivate. Bronhospasmul este o posibila complicatie grava a plasari unui tub de respiratie in timpul anesteziei generale. Alte cauze sunt efecte secundare ale decongestionantelor de actualitate, cum ar fi oximetazolina si Fenilefrina.

...