Arsură în timpul urinării (disurie)


Pelvis/Bazin | Urologie | Arsură în timpul urinării (disurie) (Symptom)


Durerea sau disconfortul care apare atunci cand urina este eliminata prin uretra este medical cunoscuta sub numele de disurie. Durerea este de obicei caracterizata printr-o senzatie de arsura. Uneori, aceasta este precedata de dificultate în demararea fluxului de urina. Daca durerea dupa ce fluxul a încetat, cu o dorinta puternica de a continua, boala se numeste strangurie.

Cauze

Disuria este cel mai adesea rezultatul unei infectii a tractului urinar. Aceasta poate fi, de asemenea, cauzata de o boala cu transmitere sexuala (BTS), calculi vezicali, tumori ale vezicii urinare, si orice afectiune de prostata. Ea poate aparea, de asemenea, ca un efect secundar al unor medicamente anticolinergice utilizate pentru boala Parkinson. Cauza cea mai comuna, în special pentru femei, este cistita.

Alte cauze includ tumori ale vezicii, piatra in vezica urinara, uretrita, balantita, prostatita, candidoza vaginala, sau alergie la deodorante vaginale. Stranguria este de obicei cauzata de spasmul unui peretele al vezicii urinare inflamate, dar poate aparea si din cauza unei pietre a vezicii urinare. Disconfortul usoar la urinare poate fi cauzat de urina foarte concentrata. Alte cauze pot fi pietre la rinichi, boli cu transmitere sexuala, cancer de prostata, hipotensiune arteriala, unele medicamente si droguri, masa în abdomen, agenti chimici, cum ar fi sapun, tampoane, si hârtie igienica.

Diagnostic si tratament

Disuria poate fi investigata prin examen fizic, examen de urina, urografie, sau cistoscopie. Tratamentul depinde de cauza durerii.

...