Afte bucale (răni)


Gura | Odontologie | Afte bucale (răni) (Symptom)


Diferite tipuri de leziuni pot aparea oriunde in gura, inclusiv in interiorul obrajilor, pe gingii, pe limba, buze, sau palatin. Rani sau anomalii localizate in interiorul gurii pot aparea dintr-un numar de diverse cauzele. Cel mai frecvent, ulceratiile bucale reprezinta ulcere aftoase, cunoscute de asemenea sub numele de afte sau stomatite aftoase.

Cauze

Aftele bucale pot fi cauzate de iritatie provicata de: un dinte ascutit sau rupt, proteza prost montata; muscatura de obraz, limba, buze sau; arderea cu alimente calde sau bauturi; aparat dentar, sau tutun de mestecat.

Herpesul este cauzat de virusul herpes simplex si este foarte contagios. De obicei, apar sensibilitate, furnicaturi, sau arsura înainte ca inflamatia reala sa apare. De obicei, herpesul începe ca o vezicula si apoi formeaza o crusta peste. Virusul herpes poate trai în corpul vostru de ani de zile. Apare ca si o ulceratie a gurii doar atunci când este apare un factor decalsator cum ar fi: o alta boala, mai ales în cazul în care exista o febra, modificari hormonale, cum ar fi menstruatie, stresul, sau expunerea la soare.

Aftele nu sunt contagioase. Ele pot aparea ca un singur ulcer, pal sau galben, cu un inel exterior rosu, sau ca un grup format de aceste rani. Cauza aftelor nu este clara. Mai putin frecvent, ulceratiile bucale poate fi un semn al unei boli, tumori, sau reactie la un medicament, cum ar fi: boala autoimuna cum ar fi lupus, cancer, infectii si medicamente cum ar fi aspirina si penicilina.

Diagnostic si tratament

Aftele se vindeca de obicei fara nici un tratament specific. Dar pot fi luate masuri pentru a atenua durerea si disconfortul si pentru a grabi vindecarea. Terapiile includ medicamente topice aplicate direct pe afta, apa de gura, si medicamentele orale.

...