Abcese (colectare de puroi)


Piele | - Altele | Abcese (colectare de puroi) (Symptom)


Un abces este o colectare de puroi care s-a acumulat într-o cavitate de tesut datorita unui proces infectios. Exemple de astfel de abcese sunt: abces pe piele cunoscut si sub denumirea de furuncul; abcesul periamigdalian este o colectie de puroi persistenta în spatele amigdalelor; un abces perianal este o acumulare de puroi formata lânga anus, provocand de cele mai multe ori o inflamare si o sensibilitate crescuta a zonei respective si durere la asezare sau in procesul de defecare.

Abcesele trebuie diferentiate de emfizeme, care reprezinta niste acumulari de puroi in cavitati pre-existente nu in cavitati noi formate. Un abces poate provoca durere in functie de locul in care se afla.

Abcese marite pot provoca stari febrile, transpiratie si discomfort. Cele aflate pe piele de cele mai multe ori provoaca roseata si inflamare.

Ocazional, un abces în interiorul unui organ vital poate afecta indeajuns de mult tesut inconjurator suficient pentru a provoca pierderea permanenta a functiei normale, sau chiar moartea.

Cauze

Una dintre cauzele comune de abces o reprezinta infectia bacteriana cu stafilococ, insa si o infectie fungica poate provoca un abces. Amiba este o cauza importanta de abces la ficat. Organismele infectioase, de obicei, ajung la organele interne prin sange, sau patrund în tesuturile de sub piele, printr-o rana. Este o reactie defensiva a tesutului pentru a preveni raspandirea de materiale infectioase în alte parti ale corpului.

Diagnostic si tratament

Antibioticele si antifungicele sunt prescrise de obicei in astfel de afectiuni. Cele mai multe abcese, de asemenea, trebuie sa fie drenate si, în unele cazuri, un tub poate fi lasat în loc, pentru a permite un drenaj continuu. Unele abcese pot izbucni si pot sa se scurga în mod spontan. ...