Durere în piept în timpul respiraţiei (pleurezie)


Piept | Pneumologie | Durere în piept în timpul respiraţiei (pleurezie) (Symptom)


Pleurezia (de asemenea, cunoscut sub numele de pleurita) este o inflamatie a pleurei, invelisul cavitatii pleurale din jurul plamânilor. Pleurezia descrie sindromul de dureri în piept caracterizat printr-o durere ascutita in piept care se agraveaza cu respiratia. Pleurezia este frecvent asociata cu acumularea in plus de lichid în spatiul dintre cele doua straturi de pleura. Acest lichid este mentionat ca o efuziune pleural.

În functie de cauza acesteia, pleurezia poate fi însotita de alte simptome: dificultati de respiratie, tuse, febra si frisoane, respiratie rapida, superficiala, pierderea in greutate inexplicabila; durere în gât, urmata de dureri si umflaturi la nivelul articulatiilor, diaree, tahicardie ventriculara, tuse cu sânge.

Cauze

Pleurezia poate fi cauzata de oricare dintre urmatoarele conditii: infectii bacteriene: (inclusiv cele care cauzeaza tuberculoza), ciuperci, paraziti, sau virusuri; substante chimice sau toxice inhalate: expunere la unii agenti de curatare, cum ar fi amoniac; boli vasculare de colagen (lupus, reumatoida artrita), tipuri de cancer, de exemplu, raspândirea de cancer pulmonar sau cancer de san la pleura, tumori ale pleurei (mezoteliom sau sarcom); congestie: insuficienta cardiaca, embolie pulmonara, obstructie de canale limfatice; traumatisme: fracturi costale sau iritatii de la tuburi de piept utilizate pentru a se scurge aerul sau lichidul din cavitatea pleurala; anumite medicamente: medicamente care pot cauza sindroame asemanatoare lupusului, procese abdominale, cum ar fi pancreatita, ciroza hepatica, boala vezicii biliare, precum si deteriorarea splinei.

Diagnostic si tratament

Examenul fizic complet si o serie de teste trebuie facute pentru a exclude alte conditii in diagnosticare pleurezie. Tratamentele aplicate depind de cauza de baza, impreuna cu medicamentele analgezice.

...