Frisoane


General sau altele | Medicină generală | Frisoane (Symptom)


Un frison este un atac trepidant însotit de dintii clantanatori, paloarea pielii, piele de gaina si senzatie de frig. Frisonul precede adesea o febra. Frisoanele repetate sau severe sugereaza boala grava. Ele apar din cauza eliberarii de citokine si prostaglandine ca raspuns imun si cresc punctul stabilit pentru temperatura corpului în hipotalamus.

Cauze

În esenta, orice conditie care poate produce febra (inclusiv infectii si cancere) pot duce la frisoane, împreuna cu febra. Parte din raspunsul organismului la infectii este de a crea o febra prin cresterea temperaturii corpului. Frisoanele sunt cauzate de contractia rapida si relaxarea muschilor pentru a creste temperatura corpului. O febra poate ajuta in uciderea agentilor patogeni infectiosi sau de a preveni raspândirea lor, deoarece majoritatea agentilor patogeni ce cauzeaza infectia supravietuiesc la o temperatura normala a corpului.

Expunerea la un mediu rece poate duce la frisoane. Expunerea prelungita la frig poate avea ca rezultat leziuni grave legate de hipotermie. De asemenea, frisoane sunt de obicei cauzate de: gripa, amigdalita, pneumonie infectioase, sepsis biliar, pielonefrita, abcese viscerale (inclusiv pulmonare, hepatice si paracolice), malariei, un efect secundar al tratamentului cu amfotericina B si boli generale.

Pielea de gaina este asociata cu un sentiment de frig, dar nu sunt în mod necesar asociate cu frisoane sau febra. Pielea de gaina ridica firele de par de pe corp pentru a forma un strat de izolatie.

...