Durere cronică


General sau altele | Patologie | Durere cronică (Symptom)


Durerea cronica este durerea care dureaza de o lunga perioada de timp. Aceasta poate fi considerata o boala in sine. Factorii de mediu si psihologici pot agrava durerea.

Durerea cronica este mai persistenta decat durerea acuta si, pentru ca rezista la tratamente medicale, poate fi o problema serioasa.

Cauze

Durerea cronica poate fi împartita în nociceptiva si neuropata. Durerea nociceptiva poate fi împartita în durere superficiala si profunda, si somatice si viscerale. Durerea neuropata este împartit în dureri periferice si centrale. Cei mai multi pacienti se plâng de dureri cronice datorita tulburarilor cognitive, cum ar fi uitare, dificultatea de atentie, si dificultate în executarea sarcinilor. Unele cazuri de dureri cronice pot sa apara in urma unei leziuni specifice care are mult timp de cand s-a vindecat, de exemplu, un accident, o infectie grava, sau chiar o incizie chirurgicala.

Alte cazuri nu au nici o cauza aparenta, nicio accidentare prealabila si o absenta de leziuni tisulare subiacente. Cu toate acestea, multe cazuri de dureri cronice sunt legate de aceste conditii: dureri de spate, artrita, osteoartrita, dureri de cap mai ales scleroza multipla, fibromialgie, zona zoster, leziuni ale nervilor (neuropatie).

Alte conditii pot include sindromul de oboseala cronica, endometrioza, fibromialgie, boli inflamatorii intestinale, cistita interstitiala.

Diagnostic si tratament

Deoarece durerea cronica afecteaza toate aspectele legate de viata, este importanta tratarea durererii cronice atat medical cat si emotional. Tratarea medicala a conditiei de baza este, desigur, extrem de importanta.

...