Constipaţie


Abdomen | Gastroenterologie | Constipaţie (Symptom)


Constipatia se refera la tulburari de motilitate ale intestinului. Constipatia este afectiune caracterizata prin mai putin de trei scaune pe saptamâna si constipatie severa ca mai putin de un scaun pe saptamana. Constipatia poate se poate referi, de asemenea, la scaune dure, dificultate in defecatie, sau un sentiment de golire incompleta dupa un scaun. Constipatia este de obicei inofensiva. Aceasta necesita, o evaluare imediata în cazul în care este însotita de simptome ingrijoratoare, cum ar fi sangerare rectala, dureri abdominale si crampe, greata si varsaturi, si pierderea involuntara de greutate.

Este important sa se faca distinctia constipatie acuta de constipatie cronica.

Cauze

Cauza cea mai comuna este insuficienta de fibre din dieta, deoarece fibre ajuta propulsiunea deseurilor prin colon. O serie de factori pot cauza o încetinire intestinala, inclusiv: aportul insuficient de lichide sau deshidratarea, ignorarea nevoii de a avea un scaun sau amanarea pâna cand e prea târziu, lipsa de activitate fizica, în special la persoanele în vârsta; sindrom de colon iritabil, utilizarea frecventa sau abuzul de laxative, probleme cu colonul si rectul, cum ar fi obstructie intestinala sau diverticuloza, anumite medicamente, inclusiv medicamente pentru durere, diuretice si cele folosite pentru a trata boala Parkinson, hipertensiune arteriala si depresie, boli specifice, cum ar fi accident vascular cerebral, diabet zaharat, boli tiroidiene si boala Parkinsons; tulburari hormonale, cum ar fi cele tiroidiene.

În cazuri rare, constipatia poate semnala conditii mai grave medicale,-cum ar fi cancerul colorectal, tulburari hormonale sau boli autoimune. Principalul tratament al constipatiei implica aportul crescut de apa si fibre, fie dietetice sau ca suplimente. Utilizarea frecventa a laxativelor este descurajata, miscarile intestinale putand deveni dependente de utilizarea acestora.

...