Contracţii


Pelvis/Bazin | Obstetrică și Ginecologie | Contracţii (Symptom)


Perioada de gestatie se întinde pe o perioada de la 37 la 42 de saptamâni. Daca o femeie insarcinata experimenteaza contractii inainte de 37 saptamani ea poate na?te prematur, iar, daca contractiile apar peste 42 de saptamani, inseamna ca ea are o livrare intarziata. Contractiile uterine sunt actiuni periodice de strângere si relaxare a musculaturii uterine, cel mai mare muschi din corpul unei femei, iar acestea sunt foarte dificil de prezis. Un factor declanseaza glanda pituitara pentru a elibera un hormon numit oxitocina, care stimuleaza strângerea uterin. Exista doua tipuri de contractii: contractii uterine Braxton Hicks si contractii de travaliu.

Contractiile Braxton Hicks sunt sporadice si o femeie gravida poate sa le experimenta pe tot parcursul sarcinii sau nu. Ei încep de la aproximativ 6 saptamâni de sarcina, dar acestea nu pot fi simtite atât de devreme. Ele sunt experimentate de cele mai multe femei în mijlocul sarcinii. Contractiile intensifica ultima parte a sarcinii si, spre deosebire de contractii de travaliu, ele nu sunt atât de dureroase. Unele femei gravide nu simt nici o durere, în timp ce altele nu simt acest tip de contractii. Contractiile de travaliu anunta nasterea, dar travaliul nu se produce în cazul tuturor femeilor în aceeasi perioada.

Cu toate acestea, când se apropie este posibil sa se simta, copilul mergand în uterul inferior (pelvis), pregatindu-se sa a iasa. Acest lucru se poate întâmpla cu câteva saptamâni sau chiar ore înainte de nastere. Ruperea apei este un alt semn ca a început travaliul, si dupa ceva timp apar contractiile. Unele dintre caracteristicile lor pot include: aparitia la intervale regulate, de obicei radiaza de la spate în abdomen, dureaza aproximativ 30-70 de secunde; devine din ce în ce mai dureros cand se apropie de nastere. Este posibil ca, la 35 saptamâni, contractiile uterine sa apara fara nici o semnificatie patologica, dar acest lucru nu înseamna ca aceste contractii sunt destul de eficiente pentru a produce deja nasterea.

...