Contuzii (învineţire rapidă)


Piele | Dermatologie | Contuzii (învineţire rapidă) (Symptom)


O contuzie este un tip de vatamare fizica, ne-penetranta, cauzata de actiunea unor obiecte dure, de suprafata obtuz sau ascutita, care actioneaza asupra organismului prin intermediul unei forte considerabila. O contuzie este, de asemenea cunoscut sub numele de vânataie.

O vânataie este o zona decolorata sub piele cauzata de scurgeri de sânge de la deteriorarea capilarelor (mici vase de sânge). Atunci când o vanataie dispare, se transforma în verde si maro ca urmare a procesului metabolic al organismului care implica celule din sânge si de pigmentul bilirubina din piele.

Cauze

Pe masura ce inaintam in varsta, mai multi factori pot contribui la invinetirea usoara, inclusiv: imbatranirea capilarelor de-a lungul timpului, tesuturile de sprijin acestor vase slabesc, si peretii capilarelor devin mai fragili si predispusi la rupere; subtierea pielii - cu vârsta, pielea devine mai subtire si pierde o parte din stratul de grasime protector care ajuta la atenuarea vaselor de sânge de la o leziune. Expunerea excesiva la soare accelereaza acest proces.

Invinetirea usoara poata fi simptomatica pentru afectiuni medicale, inclusiv boli autoimune, deficiente de vitamine, cancer, leucemie si alte tulburari de coagulare a sângelui. Tulburarile de coagulare sunt caracterizate de o defectiune a sângelui de a se coagula în mod corespunzator, indicând un deficit de factori de coagulare (substante din sânge, care lucreaza împreuna pentru a opri sangerarea). Acest lucru poate duce la sangerari abundente sau incontrolabile dupa leziuni sau traumatisme. Tulburarile de coagulare pot fi ereditare sau din cauza unor medicamente, deficit de vitamina, sau boli hepatice.

Diagnostic si tratament

O vânataie este cel mai bine tratata cu aplicarea locala de gheata imediat dupa accident. Invinetirea usoara este comun cu varsta. Desi cele mai multe vânatai sunt inofensive si dispar fara tratament, aceaasta conditie poate fi uneori un semn al unei probleme mai serioase.

...