Tuse şi febră


Piept | Medicină generală | Tuse şi febră (Symptom)


Tusa este un reflex cu rol de de protectie, care va ajuta sa îndeparteze iritantii sau blocajele din caile respiratorii. În cazul în care se produce sputa, se numeste tuse productiva, iar daca nu se produce sputa, se numeste tuse uscata.

Tusea este formata din trei faze: o inhalare, o expiratie fortata împotriva unei glotei închise, si o eliberare violenta a aerului din plamâni în urma deschiderii a glotei, de obicei însotita de un sunet distinctiv.

Cauze

O tuse apare atunci cand celulele de-a lungul cailor aeriene se iritata si declanseaza un lant de evenimente. Rezultatul este ca aerul din plamâni este eliminat sub presiune mare. O persoana poate alege sa tuseasca si se numeste un proces voluntar, sau organismul poate tusi pe cont propriu, proces involuntar.

De cele mai multe ori tusea se datoreaza iritatiei pe termen scurt a tractului respirator si, în general, dispare spontan. În alte cazuri, tusea poate fi un semn ul unei tulburari grava a plamanilor, care necesita tratament medical.

Exista mai multe cauze pentru tuse. Tusea poate fi clasificata în doua categorii: acuta si cronica. O tuse acuta este cea care a fost prezenta de mai putin de trei saptamâni. Tusea cronica este cea prezenta de mai mult de trei saptamâni. Tusea acuta poate fi împartita în infectioasa, cauzata de o infectie, si din cauze neinfectioase.

Cauzele infectioase ale tusei acute includ infectii virale ale tractului respirator superior, cum ar fi raceala, infectii ale sinusurilor, bronsita acuta, pneumonie, si tuse convulsiva.

Cauzele neinfectioase de tuse includ izbucniri cauzate de afectiuni cronice, cum ar fi bronsita cronica, emfizem, astm, alergii de mediu.

Diagnostic si tratament

Scopul tratamentului pentru tuse nu este numai calmarea tusei, ci si tratamentul cauzei de baza. Medicul poate sugera anumite medicamente care pot ajuta la identificarea cauzei. Alte medicamente care pot fi prescrise fie pentru a diminua tusea, fie pentru a trata problema de baza includ antitusive, inhalatoare, antibiotice, antihistaminice, sau expectorante. Unele plante si suplimente pot fi, de asemenea, utile în ameliorarea tusei dumneavoastra.

...