Tuse cu sânge


Piept | Pneumologie | Tuse cu sânge (Symptom)


Descriere

Tusele cu sânge este un simptom, medical cunoscut sub numele de hemoptizie, cauzata de ruptura unui vas de sange in caile respiratorii, plamani, nas sau gât. Aceasta se refera la expectoratia de sânge de la bronhii, laringe, trahee sau plamâni. Sânge in tusa poate aparea ca dungi luminoase de culoare rosu-ruginiu sau brun sau cheaguri.

Cauze

Cele mai frecvente sunt infectiile, cum ar fi pneumonia sau bronsita, precum si ruptura vaselor de sange din plamani din cauza insuficienta cardiaca, stenoza mitrala sau embolie pulmonara.

O tumoare canceroasa poate produce, de asemenea, hemoptizie prin erodarea peretelui unui vas de sânge. La copii, hemoptizie este de obicei cauzata de prezenta unui corp strain la nivelul tractului respirator. Conditia poate rezulta, de asemenea, de la supra-anticoagulant de la tratamentul cu medicamente, cum ar fi warfarina. Cauze cardiace, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva si stenoza mitrala ar trebui sa fie exclusa. Hemoptizia poate veni, de asemenea, de la sângerare in afara plamanilor si a cailor respiratorii. Sangerari nazale sau varsaturi severe de sânge din stomac pot duce la sânge care se varsa în trahee.

Diagnostic si tratament

Teste pentru tuse cu sânge includ: istoricul si examinarea fizica; piept X-ray; tomografie computerizata (CT), bronhoscopie, hemograma completa (CBC), sumar de urina, sange profilul chimie; teste de coagulare, gaze arteriale; pulsoximetrie. Tratamentul depinde în mare masura de cauza de baza.

...