Aciditate


Abdomen | Gastroenterologie | Aciditate (Symptom)


Aciditatea se caracterizeaza printr-o senzatie de: arsura sau durere în stomac, dupa una pâna la patru ore înainte de masa, senzatie frecventa de foame; durere constanta în abdomenul superior; eructatii, greata, gust amar în gura, varsaturi si pierderea poftei de mâncare. O alta senzatie a aciditatii este arsura la stomac, caracterizata printr-o durere profunda de arsura în piept în spatele sternului. Ea apare dupa mese si este precipitata de cresterea presiunii intra-abdominale cauzata de ridicarea de greutati sau de încordare. Dispepsia este o arsura sau o durere în partea superioara a abdomenului, uneori descrisa ca o senzatie de junghi ce patrunde prin intestin.

Cauze

Aciditatea este o stare care apare ca urmare a unui dezechilibru între mecanismele de secretie de acid în stomac si intestinul proximal, si mecanisme de protectie care asigura siguranta stomacului. Lichidul acid pe care stomacul îl secreta este esential în sistemul digestiv, ajutând în procesul de digestie. Acest acid ajuta la dizolvarea alimentelor în timpul digestiei. Dar când glandele gastrice produc acid excesiv, rezultatul este aciditatea. Aciditatea se refera la hiperaciditate.

În aciditate, exista o miscare a sucurilor gastrice care transporta acid, de la stomac în esofagul inferior (tractul digestiv). Aceasta conditie apare în principal atunci când continutul acid din stomac, numit acid clorhidric, revine în esofag, facându-l disfunctional.

Diagnostic si tratament

Printre tratamentele împotriva aciditatii se numara: identificarea alimentelor care contribuie la excesul de acid gastric (alimentele picante, sarate si acide ar trebui sa fie evitate); fumatul si consumul de alcool ar trebui sa fie oprite pentru a mentine nivelurile de acid gastric din stomac si esofag în armonie; evitarea stresului si adoptarea unui stil de viata moderat pentru a preveni acidul în exces din stomac si ulcerul; evitarea medicamentelor anti-inflamatoare nonsteroidale; consumul unui pahar de lapte organic, degresat sau fara grasimi pentru a ajuta la normalizarea pH-ului din stomac, consumul unei cantitati mare de apa; consumul de fructe, cum ar fi mere, pepene verde si banane. ...