Taietură la picior (laceraţie)


Laba piciorului | Podiatrie - Medicină Podiatrică | Taietură la picior (laceraţie) (Symptom)


Descriere

Lacerarea este o taietura, o rana , neregulata. Lacerarea este o taiere neregulata, cum ar fi o rana cauzata de o accidentare. Laceratiile si inciziile pot sa apara liniare (regulate) sau stelate (neregulate). Termenulde laceratie este frecvent utilizat în mod gresit, în referire la incizii.

Simptomele de laceratie includ durere, sângerare, umflaturi, vânatai pe piele. Înrautatirea rosetei, umflaturi, si sensibilitate în jurul unei laceratie sunt semne ale unei infectii a pielii, numita celulita.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul laceratiilor recente implica examinarea, curatarea, si închiderea plagii. Daca exista o întârziere în tratament si lacerarea au avut loc cu mai mult de 6-24 ore înainte de evaluare, aceasta poate fi de preferat sa se vindece de intentia secundar, din cauza ratei ridicate de infectie asociat cu închidere întârziata.

Pentru laceratii simple, curatarea poate fi realizata utilizând un numar de diferite solutii, inclusiv apa de la robinet, solutie salina sterila, sau cu o solutie antiseptica, cum ar fi peroxid de hidrogen. Ratele de infectare pot fi mai mici cu utilizarea apei de la robinet în regiuni în care calitatea apei este ridicata. Dovezi pentru eficacitatea oricarei curatari a ranilor simple este însa limitata. Este important sa se evite punerea de alcool, peroxid de hidrogen, sau iod într-o taietura, care poate intarzia vindecarea. Întârzierea în obtinerea asistentei medicale poate creste rata de infectie.

Daca o laceratie este rezultata dintrto punctie printr-un pantof, exista o risc ridicat de infectare. Roseata, umflaturi, durere crescuta si puroi drenat din rana indica, de asemenea, o infectie care necesita îngrijire profesionala.

...