Tăieturi


Piele | Dermatologie | Tăieturi (Symptom)


Taieturile se refera la pielea rupta. Desi taieturile si zgarieturile minore, de obicei, nu reprezinta o urgenta medicala, îngrijirea adecvata este esentiala pentru a evita infectiile sau alte complicatii.

Diagnostic si tratament

În cazul plagilor simple, sangerarea ar trebui sa fie oprita. Taieturile minore si zgarieturile opresc, de obicei, sângerare pe cont propriu. În cazul în care sangerarea nu se opreste, ar trebui sa fie aplicata o usoara presiune cu o cârpa curata sau bandaj. Rana trebuie sa fie curatata si clatita cu apa limpede. Sapunul poate irita rana, asa ca ar trebui sa fie tinut departe de rana. Daca raman murdarie sau resturi în rana dupa spalare, ar trebui sa fie utilizate pensete curarate cu alcool pentru a elimina particulele. În cazul în care resturile ramâne în continuare, un medic ar trebui sa fie consultat.

O rana care este mai adanca de 6 milimetri, prezinte goluri, margini incretite si are grasime sau tesut muscular proeminent, de obicei, necesita cusaturi. Trebuie sa se evite aparitia semnelor de infectie. Un medic trebuie sa fie consultat daca rana nu se vindeca sau sunt observate orice roseata, durere, drenaj, caldura sau umflare. Vaccinarea cu Tetanos poate fi, de asemenea, administrat.

...