Cianoză (piele albastră)


Piele | - Altele | Cianoză (piele albastră) (Symptom)


Culoarea pielii este data de fluxul de sânge din vasele mici din piele numite capilare, precum si de cantitatea de pigment prezenta în straturile dermice. În timp ce in conditii normale se poate schimba pigmentarea pielii, o piele albastra apare doar în cauze anormale.

Cauze

Cianoza este asociata cu temperaturi reci, insuficienta cardiaca, boli pulmonare, si suocare. Aceasta este vazuta la sugari la nastere, ca urmare a defectelor cardiace, sindrom de stres respiratoric, sau probleme pulmonare si de respiratie. Culoarea albastruie este mai evidenta la cei cu numar mare de hemoglobina decat este cu cei cu anemie. De asemenea, culoarea albastra este mult mai dificila de detectat pe pielea profund pigmentata.

Substantele chimice, cum ar fi medicamentele si colorantii, defectele congenitale ti conditiile periculoase de inima si problemele pulmonare duc la decolorari albastrui ale unghilor, pielii si membranelor mucoase.

Mynocicline este un derivat semisintetic de antibiotice din clasa tetratcycline. Un efect secundar comun al acestui antibiotic este o decolorare albastruie a gingiilor, unghiilor, picioarelor si membranelor mucoase, cum ar fi interiorul nasului si al gurii.

În general, mai evidenta atunci când pacientul are pielea „subtire”, cianoza este o conditie în care pielea si membranele mucoase devine albastre din cauza hipoxie. In functie de cauza, cianoza poate aparea brusc, împreuna cu dificultasi de respiratie si alte simptome. Cianoza, care este cauzata de probleme cardiace sau pulmonare de lunga durata se poate dezvolta lent. Simptomele pot fi prezente, dar adesea nu sunt grave.

Substante chimice care cauzeaza hipoxie si cianoza includ nitratii, nitritii, colorantii anilina, ergotamina, phenazopyridine ti Dapsone. Petele mongole apar ca pete mari albastru-gri pe fese si spate la sugari. Acestea sunt cauzate de melanocite, celulele responsabile pentru pigmentarea pielii. Melanocitele sunt prinse în stratul dermic al pielii, producand culoarea albastra.

...