Cearcăne


Ochi | Medicină generală | Cearcăne (Symptom)


Cearcanele din jurul orbitei reprezinta pete intunecate din jurul ochilor. Ereditatea si echimozele sunt cauze care pot produce acest simptom, dar pot exista multe alte cauze. Atat barbatii cat si femeile pot suferi de aceasta afectiune, desi acestea pot fi ocazional observate la copii. Cearcanele de sub ochi nu sunt neaparat un semn de oboseala, dar mai ales stresul si oboseala par a agrava aspectul facial al multor oameni, inclusiv tendinta lor de a dezvolta cearcane.

Cauze

Unele dintre cele mai comune cauze ale cearcanelor pot fi: alergii; dermatita atopica (eczema); ereditate – cearcanele se pot mosteni in familii; factori ai stilului de viata, cum ar fi stresul fizic sau emotional, fumatul, sau exesul de alcool poate afecta aspectul unei persoane; congestie nazala (care poate dilata si întuneca venele care se scurg de la ochi la nas); neregulile pigmentare (o preocupare deosebita pentru oameni de culoare, mai ales negri si asiatici); frecarea sau zgarierea ochiilor, expunerea la soare (care solicita organismul sa produca mai multa melanina, pigmentul care da culoarea pielii); subtierea pielii si pierderea de grasime si de colagen (comun la inaintarea in varsta a unei persoane – poate transforma vasele de sange rosii-albastrui de sub ochi in culori mai inchise).

Diagnostic si tratament

Cearcanele usoare pâna la moderate de multe ori raspund bine la tratamente simple si necostisitoare, cum ar fi: comprese reci, perne suplimentare, de somn in plus, ochelari negri si crema de protectie solara, apa termala sau spray-uri, produse cosmetice.

...