Închidere a pielii (hiperpigmentare)


Piele | Dermatologie | Închidere a pielii (hiperpigmentare) (Symptom)


Pielea întunecata, de asemenea, cunoscuta sub numele de hiperpigmentare, este aparitia de zone mai inchise ale pielii decat pielea din jur. Aceasta schimbare de culoare, de obicei, se întâmpla atunci când exista o supraproductie de melanina, pigmentul care se gaseste in mod normal pe piele, formand depozitele care întuneca culoarea pielii.

Cauze

Una dintre cele mai comune cauze ale pielii inchise este expunerea la soare. Energia razelor ultraviolete ale soarelui este absorbita de melanina ca un mod normal de a proteja pielea de supraexpunere.

De obicei, pielea închisa apare ca pete mici, numite pete de varsta sau lentigo, care pot fi cauzate de arsurile solare dobândite pe o perioada lunga de timp. Uneori, pielea închisa apare ca urmare a unei modificari hormonale (de exemplu, în timpul sarcinii sau cu utilizarea de anticonceptionale). Hiperpigmentare este o conditie asociata cu un numar de boli sau conditii, inclusiv: boala Addisons, boala Cushings, expunerea la anumite substante chimice, cum ar fi acidul salicilic, bleomicina, cisplatin si, melanoza fumatorilor, boala celiaca, deficit de aromataza, sindromul Nelson etc

Uneori, hiperpigmentarea poate fi indusa prin proceduri dermatologice cu laser. O combinatie de expunerea la soare si o reactie alergica poate duce, de asemenea, la pielea închisa, de obicei, reactie la o planta sau substanta chimica. Pielea întunecata nu este un simptom al unei conditii ce pune viata în pericol. Cu toate acestea, în unele cazuri, aceasta poate fi un simptom al unor alte tulburari, care vor avea nevoie de tratament.

...