Pierdere a auzului


Ureche, Nas | Otorinolaringologie | Pierdere a auzului (Symptom)


Descriere

Surditate este o incapacitate partiala sau totala de a auzii. Pierderea auzului sau surditate pot fi prezente de la nastere (congenitala) sau pot aparea mai tarziu in viata (dobandite).

Pentru a intelege modul in care se produce pierderea auzului, acesta poate fi de ajutor pentru a intelege modul in care o persoana aude. Imbatranirea si expunerea prelungita la zgomotul puternic poate provoca uzura la celulele nervoase din cohlee, care trimit semnale sonore la creier. Atunci cand acesti nervi sau celule nervoase sunt deteriorate sau lipsesc, semnale electrice nu sunt transmise la fel de eficient si apare pierderea auzului. Tonuri mai ridicate pot deveni inabusitoare. Acesta poate deveni dificil pentru o persoana sa aleaga cuvintele impotriva zgomotului de fond. Ereditatea poate face un individ mai predispuse la aceste schimbari. Acest tip de pierdere a auzului este cunoscut sub numele de hipoacuzie neurosenzoriala, care este permanenta.

Cauze

Medicii cred ca ereditatea si expunerea cronica la zgomote puternice sunt principalii factori care contribuie la pierderea auzului in timp. Alti factori, cum ar fi blocarea cu ceara din ureche, poate preveni urechile capteze sunetele.

O acumularea treptata a cerii poate bloca canalul urechii si prevene conducere undelor sonore. Blocajul cu ceara de ureche este o cauza de pierdere a auzului in randul persoanelor de toate varstele. Acest lucru provoaca pierderea auzului, care de obicei pot fi restaurate cu îndepartarea cerii.

Infectia urechii si cresterile anormale osoase sau tumori pot fi o alta cauza de pierdere a auzului. In urechea externa sau de mijloc, oricare dintre acestea poate provoca pierderea auzului: timpanul rupt (perforare membrana timpanului), explozii puternice de zgomot, schimbari bruste de presiune, iteparea timpanul cu un obiect care provoaca infectie la ruptura timpanului.

Semnele si simptomele de pierdere a auzului pot include: neintelegere la exprimare si alte sunete, cuvinte intelese cu dificultate, in special impotriva zgomotului de fundal sau intr-o multime de oameni, apare necesitatea dea marii volumul la televizor sau radio etc.

...