Oboseală


General sau altele | Medicină generală | Oboseală (Symptom)


Oboseala (fizica, mentala sau ambele) - numita, de asemenea, epuizare, letargie, apatie, este un simptom care poate fi dificil de descris de pacient, dar termeni precum letargic, obosit ?i epuizat pot fi folositi. Alte cuvinte pe care o persoana le-ar putea folosi pentru a descrie oboseala pot include urmatoarele: lipsa de energie, uzate, stare de rau, sau sentiment de epuizare.

Oboseala este un simptom nespecific, ceea ce înseamna ca are multe cauze posibile. Oboseala este considerat un simptom, spre deosebire de un semn medicala, deoarece aceasta este raportata de catre pacient în loc de a fi observata de catre al?ii. Cauzele oboselii pot fi clasificate in mai multe boli generale sau probleme de stil de viata care au oboseala ca un simptom asociat.

Cauze

Cauzele cele mai frecvente de oboseala pot fi de natura diferita ?i pot include: cauze metabolice / endocrine (anemie, hipotiroidism, diabet zaharat, tulburari electrolitice, boli de rinichi, boli de ficat, boala Cushing); infec?ioase (mononucleoza infectioasa, hepatita, tuberculoza, citomegalovirus, infectia cu HIV; gripa, malarie); cardiace si pulmonare (insuficien?a cardiaca congestiva, boli coronariene, boli de inima valvulara; boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), astm, aritmii, pneumonie).

Alte cauze pentru oboseala sunt: medicamente (antidepresive, medicamente anti-anxietate medicamente sedative, intreruperea medicamentelor ?i a droguri, antihistaminice, corticosteroizi, unele medicamente pt tensiunea arteriala; unele antidepresive); psihiatrice (depresia, anxietatea, abuzul de droguri, abuz de alcool; bulimia; anorexie; durere ?i doliu); probleme de somn (apnee de somn, esofagita de reflux, insomnie; narcolepsie, sarcina); altele (cancerului; boli reumatologie, fibromialgie, sindromul oboselii cronice; exercitarea normala a muschilor, obezitatea, chimioterapie ?i radioterapie.

...