Scădere a libidoului


Cap | Neurologie | Scădere a libidoului (Symptom)


Descriere

Libidoul este energia psihica sau instinctuala asociata cu dorinta sexuala, placere, sau creativitatea. Acesta poate varia enorm de la o persoana la alta, si, de asemenea variaza în functie de circumstante. Nevoie de sex are componente, de obicei, biologice, psihologice si sociale. Biologic, nivelurile de hormoni cum ar fi testosteronul; factori sociali, cum ar fi munca si familia, au, de asemenea, un impact; factori interni psihologici, cum ar fi personalitatea si de stres.

Cauze

O scadere a apetitului sexual se poate dezvolta atât din cauza conditiilor medicale, precum si a problemelor psihologice sau emotionale. Dorinta sexuala inhibata este un tip de disfunctie sexuala care afecteaza atat barbatii cat si femeile. O reducere în dorinta sexuala a fost asociat cu un nivel scazut de testosteron la barbati. Scaderea libidoului insoteste frecvent alte tulburari sexuale. Desi majoritatea barbatilor cu disfunctie erectila nu se plâng de scaderea libidoului, dupa un timp, poate duce la esecul apetitului sexual. De asemenea, femeile in menopauza tranziteaza o scadere a nevoilor sexuale.

Alte cauze comune ale libidoului scazut includ: medicamente antidepresive (SSRI; medicamente care reduc nivelul de testosteron, cum ar fi cele luate pentru cancerul de prostata), consumul excesiv de alcool sau droguri de agrement, oboseala excesiva, boli sistemice (cum ar fi cronice pulmonare, cardiace, renale si insuficienta hepatica, cancer), testosteron scazut, depresie, probleme de relatie.

Boli cronice si dureri cronice pot duce, de asemenea, la o scadere a apetitului sexual, probabil printr-o combinatie de efecte fizice ale bolii, precum si stresul psihologic asociat cu o boala cronica.

...