Demenţă


Cap | Neurologie | Demenţă (Symptom)


Dementa este o boala progresiva organica psihica caracterizata prin dezintegrarea cronica a personalitatii, confuzie, dezorientare, stupoare, deteriorarea capacitatii si functii intelectuale, precum si afectarea controlului de memorie, judecata si impulsuri. Deprecierea functiei cognitive, fara modificarea nivelului de constiinta.

Cauze

Dementa poate aparea cu o varietate de conditii diferite. Aceasta este mai frecventa dupa varsta de 60 de ani, desi poate aparea la varste mai mici. Aceasta poate fi statica, rezultat al unei leziuni cerebrale unice la nivel global, sau progresiv, ca rezultat al declinului pe termen lung ca urmare a deteriorarii sau bolii. Desi dementa este mult mai frecventa in randul populatiei geriatrie, ea poate sa apara înainte de vârsta de 65 de ani, caz în care este numita dementa cu debut precoce.

Simptomele de dementa pot fi clasificate fie ca reversibile sau ireversibile, în functie de etiologia bolii. Unele dintre cele mai comune forme de dementa sunt: boala Alzheimer, dementa vasculara, dementa frontotemporala, dementa semantica si dementa cu corpi Lewy. Dementa progresiva poate fi, de asemenea, cauzate de tulburari vasculare, cum ar fi dementa multi-infarct si de infectii, cum ar fi HIV si boala Creutzfeldt-Jakob. Boala Alzheimer, boala Pick, precum si alte forme de demente organice sunt în general considerate ireversibile, progresive, si incurabile. Cu toate acestea, conditiile care determina declinul pot fi tratabile sau partial reversibile.

Cele mai frecvente tipuri de dementa sunt progresive. Simptomele constau de obicei în: confuzie, pierderi de memorie, iluzii, halucinatii, probleme de mers, probleme de vorbire, insomnie, iritabilitate, depresie.

...