Carii dentare


Gura | Odontologie | Carii dentare (Symptom)


Cariile dentare sunt gauri în cele doua straturi exterioare ale unui dinte numit smalt si dentina, de obicei, cauzate de bacterii din gura si datorita igienei orale precare. Smaltul este suprafata exterioara, alba, tare si dentina este stratul galben chiar sub smalt. Ambele straturi servesc pentru a proteja tesutul viu interior al dintelui numit pulpa, unde se gasesc vasele de sange si nervii. Cariile dentare sunt comune, afecteaza peste 90% din populatie. Cavitati mici pot sa nu provoace durere, pot fi neobservat de catre pacient. Cele mai mari cavitati pot colecta alimente, si pulpa interioara a dintelui afectat poate deveni iritata de toxine bacteriene, alimentele care sunt reci, calde, acre, dulci sau cauzatoare de durere de dinti.

Prezentarea cariilor este foarte variabila. Cu toate acestea, factorii de risc si etapele de dezvoltare sunt similare. Initial poate aparea ca o mica zona albicioasa (carii cu suprafata neteda), care se poate dezvolta în cele din urma într-o carie mai mare. Uneori, cariile pot fi vizibile direct.

O persoana care se confrunta cu carii poate sa nu fie constient de boala. Inainte ca si caria sa se formeze, procesul este reversibil, dar odata ce se formeaza o cavitate, structura dintelui pierdut nu poate fi regenerat. O leziune maro stralucitoare sugereaza ca la un moment dat cariile dentare au fost prezente, dar procesul de demineralizare a fost oprit, lasând o pata. O pata maro, care este opaca si slaba în aparenta este, probabil, un semn de carii active. Simptomele pot consta în: durere de dinti, dureri la nivelul maxilarului, dureri faciale, frig sau intoleranta la caldura, umflarea gingiilor.

...