Diaree


Abdomen | Gastroenterologie | Diaree (Symptom)


Diareea reprezinta eliminarea frecventa a unor scaune moi, apoase. Scaunul poate contine, de asemenea, mucus, puroi, sânge, sau cantitati excesive de grasime. Diareea este de obicei un simptom al unor tulburari. Conditiile în care diareea este un simptom important sunt tulburari disenterice, sindromul de malabsorbtie, intoleranta la lactoza, sindrom de colon iritabil, tumori GI, si boli inflamatorii intestinale. În plus fata de frecventa defecarii, pacienti se pot plânge de crampe abdominale si slabiciune generalizata.

Diareea, în general, este împartit în doua tipuri, acute si cronice. Diaree acuta dureaza de la cateva zile pana la o saptamana. Diaree cronica poate fi definita în mai multe moduri, dar aproape întotdeauna dureaza mai mult de trei saptamâni. Urmatoarele sunt cele mai frecvente simptome de diaree. Cu toate acestea, fiecare individ poate avea simptome diferite.

Cauze si factori de risc

Diareea poate fi acuta (pe termen scurt), care este, de obicei legat de infectii bacteriene sau virale, sau cronice (pe termen lung), care este, de obicei, legate de o tulburare functionala sau boli intestinale. Desi, de obicei, nu sunt daunatoare, episoadele de diaree pot deveni periculoase sau semnala o problema mai serioasa. Pierderea de lichide prin diaree pot provoca deshidratare si dezechilibre electrolitice.

Simptomele pot include: crampe, dureri abdominale, balonare, greata, nevoia urgenta de a folosi toaleta, febra, scaune sangeroase, deshidratare, si incontinenta. Deshidratarea este una dintre cele mai grave efecte secundare ale diaree. Simptomele de deshidratare includ: sete, urinare mai putin frecventa, uscaciune a pielii si a mucoaselor (gura si nari uscate), oboseala, ameteli, dureri de cap, cresterea frecventei cardiace. Simptomele de diaree pot semana cu alte conditii sau probleme medicale.

...