Dificultăţi de respiraţie (pleurezie)


Piept | Pneumologie | Dificultăţi de respiraţie (pleurezie) (Symptom)


Pleurezia se refera la o boala care implica inflamatia pleurei parietale (membrana de pe suprafata interioara a cutiei toracice) si pleura viscerala (membrana plamânilor), de obicei, ca urmare a pneumoniei. Intalnirea acestor membrane cu plamânii infectati, au tendinta de a se umfla cauzand o durere ascutita ca un pumnal, care se intensifica atunci când respiri profund sau tusesti.

Cauze

Pleurezia se poate dezvolta atunci când aveti plamanii inflamati din cauza infectiilor, cum ar fi pneumonia sau tuberculoza. Aceasta inflamatie determina, de asemenea, durere toracica acuta de pleurezie. Aceasta poate sa apara, de asemenea, cu boala legata de azbest, anumite tipuri de cancer. Traumatisme toracice, embolia pulmonara, artrita reumatoida si lupusul.

Alte cauze ale pleureziei includ scurgeri de aer în cavitatea pleurala dintr-o gaura într-un plamân (pneumotorax), o leziune la piept (cum ar fi o coasta rupta), tuberculoza sau alte infectii, sau de o tumoare la pleura.

Diagnostic si tratament

Pentru a diagnostica pleurezia este necesar un examen fizic si o radiografie toracica pentru a cauta semnele conditiilor ce pot cauza dureri pleuratice, cum ar fi: infectii virale, intinderi musculare la nivelul pieptului, fracturi la coaste, cheaguri de sânge în vasele de sânge pulmonare, pericardita, pneumonie, tuberculoza, lichid in pleura.

Tratamentul pentru pleurezie depinde de cauza si poate include aspirina, antibiotic, ibuprofen sau un alt medicament anti-inflamator.

...