Anxietate


General sau altele | Medicină generală | Anxietate (Symptom)


Anxietatea este o stare psihologica caracterizata prin componente cognitive, somatice si emotionale ale comportamentului.

Efectele emotionale de anxietate includ sentimente de retinere sau de teama, probleme de concentrare, iritabilitate, neliniste, senzatie de tensiune si nervozitate, anticipând ce e mai rau, asteptarea semnelor de pericol, cosmaruri, obsesii, senzatii de deja-vu si sentimentul ca totul este înfricosator.

Efectele cognitive ale anxietatii se pot referi la gânduri despre pericole, cum ar fi frica de moarte. Alte temeri pot fi ca durerire în piept sunt un atac de cord mortal sau ca durerile de cap sunt cauzate de o tumoare sau anevrism. Frica de moarte este foarte intensa si este prezenta adesea.

Efectele comportamentale ale anxietatii includ evitarea situatiilor care au provocat anxietate în trecut.

Simptome fizice care sunt asociate cu anxietatea sunt: palpitatii, dureri în piept, o senzatie de apasare în piept, si o tendinta de a respira mai des. Tensiunea musculara duce la dureri de cap si dureri de spate. Gura uscata, balonarea, diareea, greata, si dificultatea la înghitire sunt simptome gastro-intestinale. Alte simptome includ transpiratii, roseata, paloare, ameteli, si o nevoie frecventa de a urina sau defeca.

Anxietatea este considerata a fi o reactie normala la un factor de stres. Anxietatea are mai multe forme: fobie, anxietate sociala, obsesiv-compulsiva, si stres post-traumatic.

Atunci când anxietatea devine excesiva, acesta poate cadea sub clasificarea o tulburare de anxietate sau de o alta tulburare psihologica, cum ar fi depresia. Anxietatea este o conditie psihologica cu componente comportamentale cognitive, somatice, si emotionale.

Cauze

Anxietatea poate aparea ca raspuns la unele situatii aparent inofensive sau pot fi proportionale cu gradul real de stres extern. Anxietatea, de asemenea, apare frecvent ca un rezultat al conflictelor subiective emotionale ale caror natura poate fi necunoascuta de o persoana. În general, anxietatea intensa, persistenta, sau cronica, care nu este justificata raportata la viata reala, interfereaza cu functionarea individului si este considerata o tulburare psihica.

Diagnostic si tratament

Exista o varietate de tratamente disponibile pentru controlul anxietatii, inclusiv mai multe medicamente eficiente si forme specifice de psihoterapie. Pentru persoanele care doresc sa evite atacurile de panica, pot folosi tratament fara medicamente prescrise, remediile naturale putand fi o optiune.

...