Dificultate de înghiţire (disfagie)


Gât | - Altele | Dificultate de înghiţire (disfagie) (Symptom)


Disfagia reprezinta dificultate la înghitire asociata frecvent cu tulburari obstructive sau motorii ale esofagului. Pacientii cu tulburari obstructive, cum ar fi tumora esofagiana sau inelul esofagian inferior sunt în imposibilitatea de a înghiti solide, dar tolereaza lichide. Persoanele cu tulburari motorii, cum ar fi acalazia sunt în imposibilitatea de a înghiti, atat solide, cat si lichide.

Cauze

Acalazia este o exceptie majora la modelul obisnuit al disfagiei în care înghitirea de lichide tinde sa provoace dificultati la înghitire mai mari decat solidele. În acalazie, exista distrugerea idiopatica a ganglionilor parasimpatici din plexul submucos Auerbach al esofagului întregului, ceea ce duce la îngustarea functionala a esofagului inferior, si esecul peristaltic pe toata lungimea sa.

Unii pacienti au constientizare limitata a disfagiei lor, astfel ca lipsa de simptome nu exclude o boala de baza. Când disfagia este nediagnosticata sau netratata, pacientii sunt la un risc ridicat de aspiratie pulmonara si pneumonie de aspiratie secundara alimentelor sau lichidelor care merg pe un drum gresit în plamâni. Unii oameni se prezinta cu aspiratie silentioasa si nu tusesc sau prezinta semne exterioare de aspiratie. Disfagia nediagnosticate poate duce, de asemenea, la malnutritie, deshidratare si insuficienta renala.

Unele semne si simptome ale disfagiei orofaringiene includ dificultate in controlul alimentelor în gura, incapacitatea de a controla alimente sau saliva in gura, dificultatea de initiere a unei inghitituri, tuse, sufocare, pneumonii frecvente, scadere inexplicabila în greutate, voce umeda dupa înghitire, regurgitare nazala si disfagie (plângerea pacientului de înghitire cu dificultate). La intrebarea unde a fost observat blocajul alimentar, majoritatea pacientilor inca zona cervicala ca regiune a obstructie. Locul real al obstructiei este întotdeauna la sau sub nivelul la care obstructionarea este perceputa.

...