Distensie abdominală


Abdomen | Gastroenterologie | Distensie abdominală (Symptom)


Distensia abdominala este un simptom care implica cresterea presiunii si volumului abdominal. Poate fi descrisa cu eructatii, greata si gaze în exces. Balonare abdominala este o senzatie de incomoditate completa si prezenta sunetelor abdominale de „chiorait”. Desi durerea nu este prezenta in distensia abdominala, pot sa apara crampe usoare.

Cauze

Cauza majora de balonare anormala este mancatul excesiv, si înghitirea de aer in timpul mestecarii, cunoscuta sub numele de aerofagia. Alte cauze de balonare sunt sindromul de colon iritabil, diabet, dispepsie functionala sau constipatie tranzitorie. Insuficienta cardiaca si ciroza sunt, de asemenea, cauze comune de distensie. Femeile sunt mai predispuse la balonare si identifica de multe ori aceste simptome in timpul menstruatiei. Se crede ca persoanele care dezvolta distensie fie au motilitatea intestinelor slaba sau sunt hipersensibili la senzatiile din intestine. Indivizii care sufera de constipatie se plang, de asemenea, de balonare. Pentru unele persoane care hipersensibile, orice volum de aer poate fi perceput ca plinatate si nu poate fi distensie abdominala reala.

Distensia abdominala (sau abdomenul umflat) poate fi un semn al multor alte conditii, inclusiv: Celiachie, sprue tropical, eozinofilica gastroenterita, giardiaza, boala Whipple, ascita, pietre la rinichi, intoleranta la lactoza, intestinului obstructionat, boli de ficat polichistic, sarcina, sindrom premenstrual, crestere în greutate sau cancer ovarian.

Diagnostic si tratament

Tratamentul pentru distensie abdominala implica, în general, un plan care se adreseaza cauzei, minimizeaza disconfortul de distensie abdominala si scade riscul de a dezvolta complicatii grave ale cauzelor care stau la baza. Diagnosticul se bazeaza pe simptome. În cazul în care exista o suspiciune de un blocaj, raze X, inclusiv CT sau o clisma cu bariu, ar putea contribui la evaluarea severitatii blocajului. Testele de sange ar putea fi necesare pentru a diagnostica conditii cum ar fi hipotiroidismul.

...