Modificări de culoare ale limbii


Gura | Odontologie | Modificări de culoare ale limbii (Symptom)


Descriere

Decolorarea limbii este o stare inflamatorie a acesteia care afecteaza aproximativ 2% din populatie. Acesta este caracterizata prin regiuni decolorate pe papilele gustative sau, uneori, chiar fisuri in suprafata limbii.

Cauze

Problema este de obicei cronica, si in mod frecvent se manifesta dupa consumul de oricare dintre o gama de produse alimentare exacerbate sau in timpul ori de stres, boala, sau valurile hormonale (in special la femei inainte de menstruatie). Este, de asemenea, cunoscut sub numele de glosita migratorie benigna, glosita exfoliativa areata sau placi tranzitorii benigne ale limbii.

Partea de sus a limbii este acoperita cu proeminente mici, numite papile. Intr-o limba afectate, petele rosii pe suprafata limbii sunt marginite de zone gri-albe. Papilele lipsesc in zonele rosiatice si supraaglomerate in zonele gri-albe. Decolorare albicioasa/galbuie a limbii este adesea din cauza unei infectii. Zonele mici pot disparea si reaparea intr-o perioada scurta de timp (ore sau zile) precum si schimbarea in forma sau marime. Desi normal nu provoaca dureri, aceasta poate provoca o senzatie de arsura sau intepatura, mai ales dupa contactul cu anumite alimente.

Alimentele care provoaca uneori iritatii, arsuri sau umflarea usoara a limbii includ tomate, vinete, nuci, branzeturi, alimentele condimentate, alimente acre, menta, bomboane si citrice. Aceasta boala provoca, de asemenea, senzatia de amorteala. Coexistenta fisuri limbii este adesea observata. Substantele chimice, cum ar fi ape de gura si de albire a dintilor, de asemenea, poate agrava starea.

...