Hiperventilaţie


Piept | Pneumologie | Hiperventilaţie (Symptom)


Hiperventilatia este reprezentata de respiratie prea profunda, în care inspirarea de oxigen depaseste cererea metabolica si necesitatile fiziologice. Respiratie excesiva poate provoca ameteli, stare confuzionala, slabiciune, dificultati de respiratie, un sentiment de instabilitate, spasme musculare la nivelul mainilor si picioarelor, precum si un sentiment de furnicaturi în jurul gurii si a degetelor. Toate aceste simptome sunt rezultatul nivelurilor anormal de scazute de dioxid de carbon din sânge cauzate de respiratie prea profunda.

Hiperventilatia provoaca un aport excesiv de oxigen si eliminarea dioxidului de carbon si poate provoca hiperoxigenenarea. Hiperventilatia se poate întâmpla oricui. De obicei, adultii au de la opt la 16 respiratii pe minut. O rata de respiratie de peste 16 respiratii pe minut este caracteristica fie hiperventilatiei, fie tahipneei (respiratie rapida superficiala). În timp ce tahipneea si hiperventilatie sunt considerate uneori a fi aceelasi lucru, hiperventilatie este, de obicei, legata de stres sau anxietate.

Cauze

Stresul sau anxietatea sunt cauze comune ale hiperventilatiei. Acesta este, de asemenea, cunoscut sub numele de sindrom de hiperventilatie. Hiperventilatie poate fi, de asemenea, indusa în mod voluntar, prin respiratii profunde, într-o succesiune rapida. Hiperventilatia poate avea loc, de asemenea, ca o consecinta a diverselor boli pulmonare, leziuni la cap, sau accidente vasculare cerebrale si diverse cauze legate de stilul de viata. În cazul acidozei metabolice, organismul foloseste hiperventilatia ca un mecanism compensator pentru a reduce aciditatea din sânge. În cadrul cetoacidozei diabetice, respiratia este cunoscuta sub numele de respiratie Kussmaul - caracterizata prin respiratii lungi, profunde.

Diagnostic si tratament

Tratamentul in hiperventilatie are ca scop cresterea nivelului de dioxid de carbon în sânge, de obicei, prin ajustarea ratei dvs. de respiratie. În cazuri grave, pot fi necesare medicamente pentru a trata hiperventilatie. Consilierea psihologica a fost demonstrata ca beneficiu pentru pacientii cu tulburari de anxietate sau panica, care duc la hiperventilatie.

...