Picurare urinară


Pelvis/Bazin | Urologie | Picurare urinară (Symptom)


Urina filtrata de rinichi este stocata in muschiul numit balon Unsaco. Aceasta paraseste organismul printr-un tub subtire numit uretra (un tub lung si subtire în sex masculin, tub scurt, subtire la femei). Conditiile care blocheaza sau împiedica urina din vezica urinara, sau salbesc tonusul muscular duc la acumularea de urina.

Odata ce vezica este plina, urina pur si simplu se revarsa (cu exceptia cazului în urina este complet blocata) si cantitati mici scap, fara ca persoana sa se poata abtine sau controla.

Cauze

Imbatranirea este o cauza principala a slabirii musculare atât pentru barbati cât si pentru femei, dar nasterea si trecerea prin menopauza creste riscul femeilor de a pierde un anumit control asupra muschilor pelvieni, care ar putea duce la scurgeri. În cazul barbatilor, glanda, care înconjoara uretra de mai jos vezicii urinare ca o gogoasa, creste odata cu inaintarea in vârsta. În cazul în care largirea este benigna si nu suficient de mare pentru a provoca o obstructie semnificativa, prostata apasa pe uretra doar usor, pentru a compensa eventualele pierderi în tonusului muscular pelvin, ceea ce ar putea duce la scurgeri.

Inflamatia glandei, numita prostatita, poate produce o secretie care ar putea fi confundate cu scurgerea. Aceasta va cauza, de asemenea, o senzatie de arsura la urinare si o nevoie frecventa de a merge la baie. Infectia bacteriana care determina prostatita poate lovi barbatii la orice varsta, dar in special barbatii mai tineri sunt predispusi la probleme.

Femeile au o cauza suplimentara, care poate duce la incontinenta urinara. Uneori, un buzunar mic, numit un diverticul, se formeaza pe peretii uretrei feminine. Acest buzunar poate colecta urina care mai tarziu se scurge afara. De multe ori, diverticulul ramane complet inofensiv. Dar daca picurarea urinei devine excesiva sau în cazul în care buzunarul se mareste, se rupe sau devine infectat, diverticul ar putea sa fi indepartat chirurgical.

Picurarea urinara poate fi, de asemenea, asociata cu o afectiune numita hiperplazie benigna de prostata, o boala care poate provoca picurare urinara. În afara de picurarea urinara, alte simptome de hiperplazie benigna de prostata includ urinare slaba, obstructie urinara, mictiuni imperioase, scurgeri urinare, dificultate in urinare, urinare inconstanta, si urinare frecventa.

...