Înec


Piept | Medicină generală | Înec (Symptom)


Înecul este o cauza frecventa de deces si invaliditate. Moartea cauzata de sufocare si de hipoxie (lipsa de oxigen), sunt asociate cu imersia într-un lichid. Cel mai adesea, persoana inhaleaza lichid in plamani, uneori, lichidul nici nu intra în plamâni, o afectiune numita înec uscat. Înecarea este supravietuirea unui eveniment care implica pierderea constientei prin înec sau prin inhalare de apa si poate duce la complicatii grave secundare, inclusiv decesul, dupa eveniment.

Cauze

Înecul apare atunci când apa vine în contact cu laringele (tubul de voce). Dupa o suflare initiala, exista o oprire initiala voluntara a respiratiei. Aceasta este urmata de un spasm al laringelui si dezvoltarea hipoxemiei sau scaderea nivelului de oxigen in sange. Lipsa de oxigen cauzeaza oprirea metabolismului aerob, iar corpul devine acidotic. Daca nu sunt corectate rapid, lipsa de oxigen, în asociere cu prea mult acid poate duce la probleme cu sistemul de conducere electric al inimii (stop cardiac), precum si lipsa aportului de sange la creier. Pe masura ce scade functia organismului, laringele se poate relaxa si permite apei sa patrunda în plamâni.

Expertii disting diferenta între suferinta si înec. Oamenii in pericol si suferinta înca mai au capacitatea de a se mentine pe linia de plutire, de a da semnal pentru ajutor si sa ia masuri. În cazul de inec, oamenii se sufoca si sunt în pericol iminent de moarte în câteva secunde.

Înecul se încadreaza în doua categorii: inec pasiv (persoane care se scufunda brusc sau s-au scufundat din cauza unei schimbare în circumstante) si înec activ (persoane, cum ar fi persoanele care nu stiu sa înoate, sunt epuizati sau au hipotermie, nu se pot mentine la suprafata si se sufoca din cauza lipsei de aer).

...