Alterare a stării mentale


Cap | Neurologie | Alterare a stării mentale (Symptom)


Starea de alterare mentala este o afectiune caracterizata de schimbari generale în functionarea creierului, cum ar fi confuzie, amnezie, pierdere a memoriei, pierderea de vigilenta sau orientare. Alte caracteristici sunt deficitul de judecata, lipsa emotiilor si intreruperi in perceptie, comportament si aptitudini psihomotorii.

Alterarea mentala sau confuzia poate aparea de la urmatorii factori: modificari chimice ale creierului cum ar fi expunerea la otravuri sau intoxicante, oxigen sau flux de sange in creier insuficient, si presiunea excesiva în craniu.

În timp ce o stare mentala alterata este, evident, caracteristic unui anumit numar de conditii psihice si emotionale, conditiile medicale si traumele care produc leziuni la creier pot provoca, de asemenea, modificari ale statusului mental. Confuzie, letargie, delir, dementa, encefalopatie, si sindrom cerebral organic sunt toti termenii care au fost folositi pentru a se referi la conditiile marcate de schimbari ale starii mentale.

Alterarea mentala este orice alta excitare a creierului, alta decât cea normala. Un deficit în nivelul de constienta sugereaza ca ambele emisfere cerebrale sau sistemul de activare reticular au fost ranite. Un nivel scazut de constienta este corelat cu cresterea morbiditatii (handicap) si mortalitate.

Diagnostic si tratament

Examenul fizic trebuie sa fie aprofundat. Cauzele posibile includ semne de traume la cap, icter, starea de hidratare, gura uscata, rigiditatea cefei, murmurele inimii, si sensibilitate abdominala. Datorita diverselor forme de alterare mentala, investigatiile ar trebui sa fie ghidate de istoric si constatarile fizice de examinare.

...