Uscăciune a gurii (xerostomie)


Gura | Medicină generală | Uscăciune a gurii (xerostomie) (Symptom)


Descriere

Absenta salivei este o problema comuna, care poate parea doar o chestiune de disconfort, dar gura uscata poate afecta placerea de a manca si sanatatea dentara. Termenul medical care defineste aceasta conditie este Xerostomie.

O gura lipsita de saliva poate cauza probleme, deoarece saliva ajuta la prevenirea cariilor dentare prin limitarea credterii bacteriilor si a produselor alimentare si ajuta eliminarea tartrului si placa.

Saliva creste capacitatea de a simti gustul alimentelor si faciliteaza deglutitia (inghitirea). În plus, enzimele din saliva ajuta la digestie.

Desi tratamentul depinde de cauza, cavitatea bucala uscata este adesea un efect secundar al unor medicamente. Conditia poate fi îmbunata?ita prin ajustarea dozelor sau schimbarea medicatiei.

Daca o persoana nu produce destula saliva pot aparea urmatoarele semne si siptome: uscaciune a cavitatii bucale; saliva care parea vâscoasa, lipicioasa; fisuri în colturile gurii; buze uscate; respiratie urat mirositoare; dificultati de vorbire si deglutitie (inghitire); durere în gât; alterarea simtului gustului; infectii fungice ale gurii; incidenta crescuta a placii; degradarea dintilor si boli ale gingiilor.

Cauze

Sute de medicamente, inclusiv unele fara prescriptie medicala, dau ca efect secundar o gura uscata. Cele mai multe tipuri de medicamente care pot provoca astfel de probleme sunt unele medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei si anxietatii, antihistaminice, decongestionante, antihipertensive, relaxante musculare, medicamente utilizate pentru a trata incontinenta urinara si boala Parkinson. Inaintarea in varsta insa, nu este un factor de risc pentru dezvoltarea acestei afectiuni. Cu toate acestea, persoanele în vârsta au o incidenta mai mare în utilizarea de medicamente care au efecte secundare gura uscata si sunt mai predispuse la boli care implica acest lucru.

Meidcamentele pentru chimioterapie pot modifica natura si cantitatea de saliva produsa. Radiatii la nivelul capului si gatului poate distruge glandele salivare, determinând o scadere semnificativa a productiei de saliva. Orice traumatisme sau interventii chirurgicale care provoaca leziuni la nivelul nervilor în cap si gât poate provoca gura uscata.

Afectiunea de cavitate bucala uscata poate fi si o consecinta a altor conditii medicale, sau tratamentele lor, cum ar fii: boala autoimuna sindromul Sjogren, diabet zaharat, boala Parkinson, HIV / SIDA, tulburari de anxietate si depresie.

Accidentul vascular cerebral si boala Alzheimer pot cauza uscarea gurii, desi glandele salivare func?ioneaza normali. Sforaitul ?i respira?ia cu gura deschisa pot la fel contribui la aceasta problema.

...