Xerostomie (gură uscată)


Gura | Medicină generală | Xerostomie (gură uscată) (Symptom)


Descriere

Gura uscata este acea afectiune in care pacientul nu are suficienta saliva pentru a mentine gura umeda. Xerostomia este termenul medical pentru aceasta afectiune. Uscaciunea gurii poate provoca dificultati în degustare, mestecare, inghitire, si vorbire. De asemenea, duce la halena si o crestere dramatica a numarului de carii.

Simptomele comune ale gurii uscate includ: un sentiment lipicios, uscat în gura, sete frecventa, rani în cavitatea bucala; un sentiment uscat în gât, o senzatie de arsura sau furnicaturi în gura si în special pe limba, o limba rosie si seaca, respiratie urat mirositoare. Mai multe boli, tratamente, medicamente pot totodata cauza xerostomie. Acesta poate fi un indiciu pentru boli sistemice, cum ar fi sindromul Sjogren, lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida, sclerodermia, sarcoidoza, amiloidoza, si hipotiroidism.

Cauze

Gura uscata se datoreaza functionarii necorespunzatoare a glandelor salivare. Unele medicamente pot cauzade asemenea, gura uscata. Acesta poate fi De asemenea, agravate de fumat sau de consumul de alcool. Gura uscata poate fi un rezultatul unei leziuni ale nervilor la zona capului si gâtului de la un prejudiciu sau o interventie chirurgicala.

...