Dismenoree (dureri menstruale)


Pelvis/Bazin | Ginecologie | Dismenoree (dureri menstruale) (Symptom)


Dismenoreea este o conditie caracterizata prin crampe menstruale severe si frecvente si dureri asociate cu menstruatia. Dismenoreea poate fi clasificate ca primara sau secundara.

Cauze

Dismenoreea primara apare de la început si, de obicei, pe tot parcursul vietii, cauzata de contractii uterine anormale si severe. Este extrem de comuna, apare cel putin ocazional, la aproape toate femeile. În aproximativ 10% din femei, dismenoreea este suficient de severe pentru a provoca episoade de invaliditate partiala sau totala. Durerea apare de obicei în abdomenul inferior sau spate si este descrisa ca si crampe, care apar în valuri succesive - aparent în conjunctii cu contractiile uterine intense si dilatarea usoara de col uterin. Durerea incepe de obicei chiar înainte, sau la debutul, fluxului menstrual si dureaza de la câteva ore la 1 zi sau mai mult. Durerea este frecvent asociata cu greata, varsaturi, si scaune frecvente cu crampe intestinale. Ameteli, lesin, paloare, si disconfortul evident pot fi de asemenea observate.

Dismenoreea secundara, ca urmare a unor cauze fizice si, de obicei cu debut mai târziu reprezinta perioadele menstruale dureroase cauzate de o alta afectiune prezenta în organism (de exemplu boala inflamatorie pelvina, endometrioza).

Dismenoreea poate prezenta diferite tipuri de durere. Dismenoreea poate preceda menstruatia cu cateva zile sau o poate însoti, si, de obicei dispare cand menstruatia sfarseste. Dismenoreea poate coexista cu pierderi de sânge excesive, cunoscut sub numele de menoragie.

...