Dispareunie (durere vaginală)


Pelvis/Bazin | Obstetrică și Ginecologie | Dispareunie (durere vaginală) (Symptom)


Dispareunia este o durere anormala in timpul actului sexual din cauza unui spasm. Dispareunia poate fi clasificata in functie de timpul scurs de la prima senzatie de durere: (1) În primele doua saptamâni de simptome, dispareunie cauzata de introducerea penisului sau miscarea penisului în vagin sau prin penetrarea profunda este adesea cauzate de boli sau de o leziune adânca în pelvis. (2) Dupa primele doua saptamâni de simptome, cauza originala a dispareunie poate exista în continuare, femeia confruntandu-se în continuare cu dureri. Sau poate au disparut, dar femeia are dureri anticipate asociate cu un vagin uscat, strâmt.

Cauze

Aceasta poate rezulta din conditiile anormale ale organelor genitale, reactia disfunctionala psihofiziologica la actul sexuala, coitul fortat, sau excitatia sexuala incompleta. Dispareunia este, de asemenea, asociata cu schimbarile hormonale ale menopauzei si alaptarea care au ca rezultat uscarea tesuturilor vaginale, precum si cu endometrioza.

Este o conditie comuna, care afecteaza pana la o cincime din femei la un moment dat in viata lor. O evaluare medicala a dispareunie se concentreaza initial asupra cauzelor fizice, care trebuie sa fie excluse înainte sa fie luate în considerare cauze psihogene sau emotionale. În majoritatea cazurilor de dispareunie, exista o cauza fizica originala. O forma extrema, în care musculatura pelviana se contracta involuntar, este numit vaginism.

Atunci când durerea apare, femeie care experimenteaza dispareunie poate fi distrasa de la senzatia de placere si emotie. Atât lubrifierea vaginala si dilatarea vaginala scad. Atunci când vaginul este uscat si nedilated, penetrarea penisului este de dureroasa. Chiar si dupa ce sursa originala de durere (o epiziotomie vindecata, de exemplu) a disparut, o femeie poate simti durere pur si simplu, pentru ca ea se asteapta sa simta durere.

...