Edem


General sau altele | Cardiologie | Edem (Symptom)


Edemul este umflarea cauzata de excesul de lichid captat in tesuturile organismului unei persoane. Desi edemul poate afecta orice parte a corpului, este cel mai frecvent observat in maini, brate, picioare, glezne si picioare.

Cauze

Edemul poate fi rezultatul medicamentelor, sarcinii sau o boala de baza, de multe ori insuficienta cardiaca, boli de rinichi sau ciroza hepatica.

Edemul la picior sau umflarea picioarelor este de obicei cauzata de o acumulare anormala de lichid în tesuturile extremitatilor inferioare.

Cauze mai putin comune de umflare a picioarelor sunt boli care determina grosimea straturilor de piele, cum ar fi sclerodermia si fasciita eozinofilica. Printre tipurile de edem care necesita diagnostic de urgenta se includ: erizipel sau celulita, tromboflebita, limfedem asociate cu tumori maligne pelvine, si în general, edem disociat la insuficienta cardiaca.

Diagnostic si tratament

Tratamentul edemului de multe ori înseamna tratarea cauzei principale. De exemplu, reactiile alergice care provoaca edem pot fi tratate cu medicamente antihistaminice si corticosteroizi. Edemul rezultat dintr-un blocaj în lichidul de drenaj poate fi uneori tratat prin eliminarea obstructiei, în timp ce piciorul cu endem din insuficienta cardiaca congestiva sau boli de ficat pot fi tratate cu diuretice.

...