Euforie


Cap | Neurologie | Euforie (Symptom)


Euforia este un fenomen dorit si natural atunci când rezulta din evenimente fericite sau interesante. Un grad excesiv de euforie, care nu este legata de evenimente este caracteristica de hipomanie sau manie, stari anormale ale starii de spirit asociate cu tulburari bipolare. Din punct de vedere tehnic, euforia este un efect, dar termenul este adesea utilizat pentru a defini in limbajul cotidian emotia ca o stare intensa de fericire transcendenta, combinata cu un sentiment coplesitor de multumire. Acesta a fost, de asemenea definita ca o stare afectiva exagerata de bine.

Cauze

Euforia este în general considerata a fi o stare exagerata fizica si psihologica, uneori induse de consumul de droguri psihoactive, si nu obtinute în cursul normal al experientei umane. Cu toate acestea, unele comportamente naturale, cum ar fi activitatile care rezulta în orgasm, dragoste, sau triumful unui atlet, pot induce stari scurte de euforie.

Euforia indusa farmacologic este posibila prin: alcool, floarea pasiunii (un utilizat pe scara larga ca un sedativ care a calma efectele), Cannabis, MDMA (ecstasy), opiu. Ca si simptom, euforia este un simptom proeminent de hipoxie, prevenind efectiv suferinzii sa recunoasca starea lor hipoxica.

...