Amenoree (lipsa ciclului menstrual)


Pelvis/Bazin | Obstetrică și Ginecologie | Amenoree (lipsa ciclului menstrual) (Symptom)


Amenoreea reprezinta lipsa ciclului menstrual la o femeie la vârsta reproductiva. Sarcina si alaptarea sunt stari fiziologice caracterizate cu amenoreea. Absenta menstruatiei este, de asemenea, comuna in copilarie si menopauza, acestea reprezentând anii neproductivi.

Amenoreea poate fi clasificata in primara sau secundara. În amenoreea primara, perioadele menstruale nu au început (pana la varsta de 16 ani), în timp ce amenoreea secundara este definita ca lipsa perioadelor menstruale timp de trei cicluri consecutive sau o perioada de timp de mai mare de sase luni la o femeie care a avut anterior menstruatie.

Atunci când o femeie are cicluri menstruale regulate, hipotalamusul, glanda pituitara, ovarele, si uterul functioneaza în mod normal.

Cauze

Cauzele amenoreei pot fi de de natura hipotalamica, cum ar fi craniopfaryngioma, teratomul, sarcoidoza, sindromul Kallmann, deficienta nutritionala, greutatea corporala scazuta sau intarziere de crestere; din cauze hipofizare, din cauze ovariene, cum ar fi anovulatie, sindromul ovarului polichistic, sindromul Turner, radiatii sau chimioterapie, sau cauze functionale, cum ar fi anorexie / bulimie, boli cronice, abuzul de droguri recreationale, stres excesiv, exercitii fizice excesive, anticonceptionalele.

Simptomele suplimentare pot fi prezente, în functie de starea asociate: galactoree, dureri de cap, cresterea parului într-un mod masculin, uscaciune vaginala, bufeuri, transpiratii nocturne, somn agitat, cresterea vizibila in greutate, pierderea excesiva în greutate sau anxietate.

Diagnostic si tratament

Teste pentru a determina cauza amenoreei sunt: teste de sânge pentru a determina nivelurile de hormoni secretati de glanda pituitara (FSH, LH, TSH, prolactina) si de ovare (estrogeni), ecografie de pelvis; CT sau RMN-ul capului poate fi efectuat pentru a exclude cauzele hipofizare si hipotalamice de amenoree. În cazul în care testele de mai sus nu sunt concludente, teste suplimentare pot fi efectuate, si anume: teste ale functiei tiroidiene, determinarea nivelului prolactinei, histerosalpingograma, histeroscopia. ...